جزئیات محصول

فروش ویژه ! نی منجزی (درجه سه) مشاهده عکس بزرگتر

فقط آنلاین

نی استاد محمدعلی منجزی (درجه 3)

جدید

250,000 تومان

Give a Name

این نی از لحاظ صدا هیچ تفاوتی با نی درجه یک و درجه دو ندارد و تفاوت آن در زیبایی نی است‌.
اگر کیفیت و کوک بودن ساز برایتان مهم است و زیبایی برایتان در اولویت دوم قرار دارد این محصول انتخاب مناسبی است.

لطفاً قبل از افزودن محصول به سبد خرید:
1- ابتدا کوک مورد نظر خود را انتخاب کنید.
2- اگر نکته خاصی در مورد سفارش شما هست که ما باید بدانیم، در قسمت «سفارشی کردن محصول» (انتهای همین صفحه) آن را وارد کرده و «ذخیره» را بزنید.
3- این محصول بدون سوخته‌کاری (نقاشی روی نی) عرضه می‌شود.

شماره مشاوره و پشتیبانی این محصول: بزودی

محصولات مرتبط

توضیحات

نی یا نی هفت‌بند از سازهای بادی ایرانی است.
نی هفت‌بند از گیاه نی ساخته می‌شود. برای ساخت این گونه نی آن را طوری برش می‌دهند که از سر تا ته آن شامل هفت بند شود و اخیرا بصورت مصنوعی (نی اصلاح شده‌ی مصنوعی) نیز ساخته شده است. نی هفت‌بند یا به اصطلاح نی، متشکل از 5 سوراخ در جلو و یک سوراخ در پشت آن است که توسط انگشتان دوم و چهارم از یک دست و انگشتان اول تا چهارم از دست دیگر پوشیده می‌شوند.
به طور کلی نی را با جا گرفتن بین دو دندان نیش، و گرد کردن زبان در پایین و پشت آن می‌نوازند اما اساتیدی همچون جمشید عندلیبی زبان را در بالا می‌گذارند.
در کل شیوه‌ی نی‌نوازی به دو گونه‌ی نایب اسدالله و کسایی است. از اساتید می‌توان حسین یاوری، حسن کسایی، حسین عمومی، جمشید عندلیبی، محمد موسوی، حسن ناهید و محمد علی کیانی نژاد را نام برد.

 

نت‌ها در ساز نی

وسعت صدای آن به 3 اکتاو می‌رسد. نی 4 صدا (رجیستر) دارد که هر یک از آن‌ها با نحوه‌ی دمیدن هوا در نی قابل انتخاب است.
این رجیسترها عبارتند از:
بم
نت‌های دو (دست بسته)، ر (سوراخ 1 سر نی آزاد)، می (سوراخ 1 و 2 آزاد)، فا (سوراخ 1 و 2 و 3 آزاد)، فا# (سوراخ 1 و 2 و 3 و 4 آزاد)، سل (سوراخ 1 و 2 و 3 و 4 و 5)، لا (دست باز). نت سی در این اکتاو وجود ندارد.
اوج
دقیقاً همانند بم اما یک اکتاو پایین‌تر. دو نت آخر (سل و لا) با غیث مشترک است.
غیث
نت‌های سل (دست بسته)، لا (سوراخ 1 سر نی آزاد)، سی (سوراخ 1 و 2 آزاد)، دو (سوراخ 1 و 2 و 3 آزاد)، دو# (سوراخ 1 و 2 و 3 و 4 آزاد)، ر (سوراخ 1 و 2 و 3 و 4 و 5)، می (دست باز).
پس غیث (تا فا)
دقیقاً همانند بم و اوج اما یک اکتاو پایین‌تر از اوج و دو اکتاو پایین‌تر از بم. سه نت اول (دو، ر و می) با غیث مشترک است. امکان اجرای نت آخر (لا = دست باز) معمولاً وجود ندارد و حتی نت سل نیز در نی‌های کوچک نامفهوم شنیده می‌شود.

برعکس سازهای دیگر، نی کوک ندارد و برای کوک‌های مختلف سازهای متفاوت ساخته می‌شود. به طوری که Do بلندترین و Do با 7 فاصله کوتاهترین نی هستند. کوک نی به این معناست که اگر در حالت بم اگر سوراخ پشت نی را بگیریم و بدمیم... صدای حاصله بر اساس دیاپازون، هر نتی که بود آن نت کوک نی است. مثلآ اگر صدای نت سل بدهد می‌گوییم این نی سل است.

 

نکاتی در مورد نگهداری و بهداشت ساز نی

پس از ساخت نی، جهت سلامت نی و طول عمر این ساز، رعایت نکاتی زیر ضروری است:
1) روغنکاری نی الزاما باید هفته‌ای سه بار بصورت 20 قطره صورت پذیرد (روغنی که جهت روغنکاری استفاده می‌شود حتما باید روغن زیتون خوراکی و از نوع تصفیه شده باشد؛ به دلیل غلظت پایین و قدرت جذب بالا).
2) حتی الامکان از دادن نی به دیگران خودداری شود (برای جلوگیری از سرایت بیماری).
3) پس از پایان تمرین نی نوازی، در طول روز نی را در هوای آزاد قرار داده تا خشک شود (جهت جلوگیری از کپک زدن)

 

شیوه ساخت نی
 زمان چیدن نی :

نی تنها سازی است که عوامل مصنوعی در پرورش و ساخت آن نقشی ندارند. این گیاه وحشی و خود رو در دشت و بیابان های حاصلخیز می روید که به مجموعه این زمین ها « نی زار » می گویند. نی به مانند گیاهان دیگر در فصل بهار می روید و در اواخر فصل پاییز و یا اواسط فصل زمستان برداشت می شود. اگر تصمیم ساختن نی را دارید باید توجه داشته باشید که قبل از موعد رسیدن نی را نکنید. نی خوب و خوش صدا باید کاملا «رسیده» و سن نی حداقل دوساله باشد و در زمان مناسب بریده شود. اواسط فصل زمستان زمان مناسبی برای چیدن نی است که نی کرچ می شود و حالت استخوانی به خود می گیرد.

 مراحل پرداخت  :

حداقل زمان ساخت نی ، یک سال بعد از چیدن است. شاخ و برگ های نی را پس از چیدن فورا اصلاح و تمیز کنید. البته پوسته نی را نکنید و در ابتدا مقابل آفتاب قرار ندهید. حتما باید به دور از آفتاب و در سایه و در گیلان بدور از رطوبت در جای بلندی مثل آلاچیک ها  نگه داری شود تا به مرور زمان به طور طبیعی در مدت تعیین شده خشک شود. سپس در اوایل تابستان به مدت یک ماه مقابل آفتاب بگذارید.  هنگام چیدن توجه داشته باشید که قطر نی گرد بوده و انحنا و کجی نداشته باشد  و اندازه آن  ( دو و نیم ) سانتی متر باشد. یکی از ویژگی های نی خوب اینست که قطر آن از قسمت بالا تا انتها به ترتیب نازکتر و بندهای آن نیز به ترتیب کوتاه تر شود. در اصطلاح به آن "دم ماری" می گویند.

موقع چیدن با دقت از پایین به اندازه ۱۱ الی ۱۲ بند قطع کنید تا در انتخاب اندازه و کوک دلخواهتان آزادی عمل داشته باشید. از میان یازده بند ، هفت بند را انتخاب کنید و بند اول و هفتم را تعیین و علامت گذاری کنید و  هفت بند انتخابی را با اره مویی ببرید. داخل نی را از گره اول تا ششم با مته شماره ۱۰ میلیمتری روزنه نمایید. ترجیحا بند اول یک میلی متر گشادتر از دهانه بندهای دیگر باشد.


 علامت گذاری روزنه های نی  :
•    نت های Mi و Sol ( سوراخ دوم و پنجم ) : اولین علامت گذاری روی بندهای چهارم و پنجم ( نت های Mi و Sol ) کمی بالاتر از چین و چروک گره صورت می گیرد.
•    نت Fa ( سوراخ سوم ) : برای تعیین نت Fa فاصله نتهای Mi و Sol را اندازه گیری کنید. اندازه مشخص شده را تقسیم بر دو کنید و اندازه به دست آمده را 0.5 ( نیم ) سانتی متر به آن اضافه کنید. مثلا اگر فاصله دو نت Mi و Sol ده سانتی متر باشد فاصله دو نت Mi و Fa  پنج و نیم سانتی متر می گردد.
•    نت Fadiese ( روزنه چهارم ) : ما بین دو نت Fa و Sol نت Fadiese رار می گیرد. علامت گذاری آن به همین شکل یعنی از نصف فاصله دو نت با 0.5 ( نیم ) سانتی متر بیشتر مشخص می شود.
•    نت La ( روزنه ششم ) : برای تعیین نت La فاصله دو نت Fa و Sol را اندازه گیری کنید و 0.5 (نیم) سانتی متر به آن بیافزایید.
•    نت های D0 - Re ( روزنه اول ) : با افزودن  (نیم ) سانتی متر به اندازه دو نت Mi و Fa نت های Re یا Do به دست می آید.
 طرز روزنه کردن  :

بعد از علامت گذاری بهترین و راحت ترین وسیله برای روزنه کردن نی دستگاه هویه برقی ۱۰۰ وات است. نوک هویه را با سنگ جوشکاری تیز کنید. نوک هویه را پس از چند دقیقه روی علامت بگذارید و به آرامی فشار دهید. سپس برای جلوگیری از سوختن حاشیه روزنه ها فورا دستمال نیمه خیس شده را روی روزنه آن بگذارید و با سمباده چوب درون هر کدام از روزنه های  نی را پرداخت کنید. البته قطر نوک هویه باید ۹ الی ۱۰ میلی متر باشد. برای بریدن قسمت بند اول به نصف اندازه بند دوم یک سانتی متر اضافه کنید و نیز برای بند هفتم انتهای روزنه  دوم تا گره چهارم را اندازه گیری کنید و  ( نیم ) سانتی متر به آن بیافزایید.
اگر نی را  بعد از نوازندگی به دلیل برخورد هوای دهان که مرطوب می شود مدت زیادی  کنار دیوار تکیه بدهید طبیعتا بعلت خاصیت انعطاف پذیری اش به مرور کج و قوس بر می دارد. از اینرو نی باید  به صورت مسطح  نگهداری شود. البته بعد از اینکه از خشک بودن  داخل نی مطمئن باشید  و چنانچه نی خیس را به صورت مسطح آن هم در کاور نگهداری کنید نی کپک می زند و جدار نی به مرور زمان پوچ خواهد شد و داخل نی بوی نم و رطوبت می گیرد و به این سادگی قابل اصلاح نمی باشد. 

ناگفته نماند این اندازه نی مختص برای نوازندگان مرد بوده و به ندرت زنان

از آنجا که زنان از لحاظ فیزیکی اندازه دهان لب و دندان و انگشت دست ها بسیار ظریف تر از مردان هستند می توان با کمی تغیر در قطر و اندازه روزنه نی ها طوری که به ساختار نی لطمه نزند تهیه و پرداخت نمود که با توجه به استقبال فراوان خانم ها و علاقه کودکان به این ساز و سهولت در استفاده  آنان با تناسب به اندازه فیزیکی آنان این امر برای آنها مهیا خواهد شد که بتوانند با این ساز راحت باشند و آموزش ببینند .

 

سفارشی کردن محصول

بعد از ذخیره محصول سفارشی خود، افزودن به سبد خرید را فراموش نکنید.

loader

نقد و بررسی کاربران

    نقد محصول و امتیاز شما به این محصول

    برای کمک به دیگر کاربران در انتخاب، لطفا علاوه بر ارسال نظر، به این محصول امتیاز هم بدهید.